2016. szeptember 7., szerda

Bulgur köret - superfood

Hozzávalók:

1 bögre bulgur
2 bögre víz
ételízesítő





A vizet felforralom az ételízesítővel, közben átöblítem a bulgurt, majd beleszórom a forrásban lévő vízbe és fedő alatt 10-15 perc alatt puhára párolom. Főzés előtt egy kis kanál olívaolajon átforgathatjuk a bulgur szemeket.


Jó ha tudod:
A bulgur igazi superfood. Magyar neve: tört búza.
Szénhidrát és felszívódás szempontjából kiváló köret, hasonlít a rizshez, de kicsit pergősebb az állaga, és gyakorlatilag percek alatt kész. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták. Könnyű, kiadós és egészséges.  Köretként kiváló pörköltekhez, szaftos fogásokhoz.


A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.

100 g száraz bulgur 76g CH

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése