2016. július 27., szerda

Árparizottó


Hozzávalók:

15 dkg árpa
10 dkg zöldborsó
1 szál répa
Petrezselyem egyéni mennyiségben
1 kisebb fej vöröshagyma
Teavaj
Ételízesítő (leveskocka)
Fél dl fehérbor (elhagyható)
 
 

Az árpa elkészítése hasonló a rizshez:
 
Alaposan átmosom, felöntöm annyi vízzel ami ellepi, ízesítem (pici fehérbort is öntök bele), megfőzöm (néha ránézek, ha elfőne a leve, pótolom).Vajban megpárolom a hagymát, borsót, répát majd a végén petrezselyemmel megszórom. Végül a kettőt összekeverem, lágyítom egy pici tejszínnel, ha szükséges.
 
Reszelt parmezánnal tökéletes ebéd vagy vacsora! :-) 
 
100g nyers árpagyöngy 75g CH-t tartalmaz. Mindig számold ki a számodra megfelelő mennyiséget!
 
Tanács: az alapanyagokat nyersen mérem, ehhez nem árt beszerezni egy konyhai mérleget. A kimért  mennyiséget elkészítés után már biztosan tudom porciózni. Általában két főre főzök, így 1/3 és 2/3 arányban osztom el az elkészült fogást.

Fenti képen 30g CH látható.

Amiért az árpa nagyon egészséges: 
Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, mindezeket nagy mennyiségben, ezek pedig szükségesek a normális szív- és agyműködéshez. 
Bőven tartalmaz fehérjét,A , B 1, B 2 , B 5, B 6, E-vitaminokat.
Az árpa nagyon könnyen emészthető táplálék, ugyanakkor tápláló. Rendszeresen fogyasztva megszabadulhatunk, vagy megelőzhetjük a székrekedést, ezáltal a bélproblémákat is. Ezért magas rosttartalma felelős.
Az árpa továbbá csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a sejtépítést, méregtelenít, és erősíti a csontrendszert. Gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó, mind légzőszervi, mind bélrendszeri gyulladások kezelésére alkalmas.  Foszfortartalma pedig serkenti az agyműködésünket.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése