2016. augusztus 18., csütörtök

Magos stangli (kenyér alaptészta)

Hozzávalók:

500g liszt (teljes kiőrlésű 70% fehér 30%, vagy CH csökkentett liszt)
250 ml víz
2 ek tejföl (elhagyható, ilyenkor növelni kell a víz mennyiségét kb 350 ml-re)
25g vaj vagy 1 ek olívaolaj
1 tk xilit
30g élesztő
Tökmag, lenmag, szezámmag (1-1 ek)



A hozzávalókat kenyérsütő gépbe teszem, majd bedagasztom. (Ezt a folyamatot kézzel is csinálhatjuk, kezdetben én is azt tettem.) 1 órát pihentetem meleg helyen, majd kifliket, stanglikat, vagy zsömléket formázok belőle. Végül sütőlapra teszem és 180 fokon megsütöm kb 20 perc alatt. Érdemes a sütőbe egy kis vízzel felöntött tálat berakni, a párásítás miatt. Ha kenyeret szeretnék belőle, csak hagyom a kenyérsütőben megsülni.

Fontos, hogy mindig mérd ki a megfelelő adagot nyersen, úgy formázd a stanglikat!
Tésztáját dúsíthatod túróval.
 

A képen látható stangli még a kezdeti próbálkozások közé tartozik, azóta már jobban megy a dolog. 😄 Ajánlom, hogy kezdetben Te is csak fele mennyiséggel próbálkozz.  🙂

Nálam 1 db 20g CH-t tartalmaz.

A profi sütőmesterek gyakran használnak sikért vagy másnéven glutént kenyérsütésnél.
Ez egy búzafehérje, amit a tészta állagjavítása érdekében adnak a készítendő pékáruhoz. Szebb állagot eredményez, a tésztát rugalmassá, gyúrhatóvá, nyújthatóvá és formázhatóvá teszi. Számomra a glutén nem vált ki semmi féle allergiát, de nem szoktam használni a sütéshez.

Ez a magos stangli tökéletesen megteszi a tojásrántotta vagy virsli mellé, sőt magaddal is viheted munkába, egy kis túróval vagy tojáskrémmel megkenve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése