Kölesrizottó:
15 dkg köles
10 dkg brokkoli
1 szál répa
1 kisebb fej vöröshagyma
Teavaj
Ételízesítő (leveskocka)
Fél dl fehérbor (elhagyható)
Tonhalfasírt:
400g tonhalfilé, konzerv, olajos
50g zabpehely
2 tojás
2 teáskanál mustár
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb lilahagyma
1 csokor petrezselyem
frissen őrölt bors
zsiradék a sütéshez
A köles elkészítése nem nagy ördöngősség, a kimért mennyiséget többször átöblítem, majd két és félszeres mennyiségű beízesített vízben megfőzöm kb 15-20 perc alatt, a zöldségeket vajon megpárolom, majd összeforgatom a kölessel. (Ha szükséges, egy pici vajjal vagy tejszínnel krémesítheted az állagát.)
A tonhalat szűrőbe teszem és alaposan lecsepegtetem, majd egy keverőtálban villával összetöröm. A zabpelyhet vízbe áztatom (épp, hogy ellepje). Közben a petrezselymet, lilahagymát finomra vágom.
A tonhalat szűrőbe teszem és alaposan lecsepegtetem, majd egy keverőtálban villával összetöröm. A zabpelyhet vízbe áztatom (épp, hogy ellepje). Közben a petrezselymet, lilahagymát finomra vágom.
Amikor a zab megszívja magát, leöntöm a felesleges vizet, hozzáadom a
tonhalhoz, majd beleteszem a tojásokat, mustárt, petrezselymet,
lilahagymát, fokhagymát, borsot. Sózni csak akkor
szükséges, ha a hal nem elég sós. Ha kell, tegyél még hozzá
zabpelyhet, hogy a nedvességet felvegye. A masszából golyókat formázok és forró olajban kisütöm.
Cukormentes ecetes káposztával tálalom.
Nagyon fincsi! 😊
A halfasírtot az áfonya mámora című blog segítségével készítettem.
Fent kb. 40g CH látható.
Kölesről:
Az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.
A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.
Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.
Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.
Kölesről:
Az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.
A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.
Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.
Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.
50 dkg darált sertéshús
(comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott, aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek: só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény
Elkészítés:
A zabpelyhet kevés forró vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és
hagyjuk állni addig, míg a hagymát megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen, hogy a zabpehely megszívhassa magát a
nedvességgel.
Az aprított hagymát a zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis
meleg vizet is adunk hozzá, így egyszerre pirítjuk- pároljuk,
emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha
szükséges, mindig egy pici vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik, a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a
masszába teszem közvetlenül.
A húshoz adjuk a tojást, a megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és
cukkinit, a hagymát, jól összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés
szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.
Kézzel gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket,
tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc
alatt, a fasírtok méretétől és sütőtől függően.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
50 dkg darált sertéshús
(comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott, aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek: só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény
Elkészítés:
A zabpelyhet kevés forró vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és
hagyjuk állni addig, míg a hagymát megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen, hogy a zabpehely megszívhassa magát a
nedvességgel.
Az aprított hagymát a zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis
meleg vizet is adunk hozzá, így egyszerre pirítjuk- pároljuk,
emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha
szükséges, mindig egy pici vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik, a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a
masszába teszem közvetlenül.
A húshoz adjuk a tojást, a megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és
cukkinit, a hagymát, jól összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés
szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.
Kézzel gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket,
tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc
alatt, a fasírtok méretétől és sütőtől függően.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
50 dkg darált sertéshús
(comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott, aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek: só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény
Elkészítés:
A zabpelyhet kevés forró vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és
hagyjuk állni addig, míg a hagymát megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen, hogy a zabpehely megszívhassa magát a
nedvességgel.
Az aprított hagymát a zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis
meleg vizet is adunk hozzá, így egyszerre pirítjuk- pároljuk,
emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha
szükséges, mindig egy pici vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik, a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a
masszába teszem közvetlenül.
A húshoz adjuk a tojást, a megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és
cukkinit, a hagymát, jól összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés
szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.
Kézzel gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket,
tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc
alatt, a fasírtok méretétől és sütőtől függően.
Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha omlós, másnapra is ilyen
maradt. Tökfőzelékkel ettük.
Gluténmentesen is elkészíthető, vagy gluténmentes zabpehellyel, vagy
gluténmentes zsemle, kenyér hozzáadásával.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
50 dkg darált sertéshús
(comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott, aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek: só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény
Elkészítés:
A zabpelyhet kevés forró vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és
hagyjuk állni addig, míg a hagymát megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen, hogy a zabpehely megszívhassa magát a
nedvességgel.
Az aprított hagymát a zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis
meleg vizet is adunk hozzá, így egyszerre pirítjuk- pároljuk,
emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha
szükséges, mindig egy pici vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik, a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a
masszába teszem közvetlenül.
A húshoz adjuk a tojást, a megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és
cukkinit, a hagymát, jól összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés
szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.
Kézzel gömböket formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket,
tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc
alatt, a fasírtok méretétől és sütőtől függően.
Nagyon finom lett, kívül ropogós, belül puha omlós, másnapra is ilyen
maradt. Tökfőzelékkel ettük.
Gluténmentesen is elkészíthető, vagy gluténmentes zabpehellyel, vagy
gluténmentes zsemle, kenyér hozzáadásával.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése